2010. november 11., csütörtök

Variációk egy témára - sapi 3., 4.

Úgy látszik, idén nálam ez lesz a sláger. Kaptam egy nagy adag fonalat és olthatatlan vágyat éreztem, hogy sapit horgoljak belőle. Amelyikhez nyakmelegítő is tartozik az az enyém....végre.:)
A sapkák elkészítéséhez két egyszerű mintát használtam.
1. minta
Miután a megfelelő méretűre szaporítottam a sapka alapját a következő sorban egyik egyráhajtásos pálcát a szem külső szálába, a másikat a belső szálába hurkoltam. A következő sorban pedig a külsőbe hurkolt fölé belsőbe hurkolt, a belsőbe hurkolt fölé külsőbe hurkolt került. Zárásként 4 sor kispálcát horgoltam, miután fogyasztottam néhány szemet a minta után.
2. minta
Eleje ugyanaz, mint az előzőnél, a következő sortól nagyimintát horgoltam, majd zárásként 3 rövidpálcasor következett. (Itt mondjuk ugyanúgy kellett volna kicsit fogyasztani, elbírta volna, de azért így is jó, nem lett annyira passzentos.)


A nyakmelegítő mintáját korábban a francia sapkánál jelöltem, aki kíváncsi rá ott megtalálja. A különbség a mintában annyi, hogy az egyráhajtásos pálcákat az 1. minta szerint horgoltam.


Virág minta (az első sapin és a nyakmelegítőn csak a C virág van)
Az (A) jelű leírás a középső szirom, amihez közvetlenül kapcsolódik a (B) jelű szirom, ez lesz a legnagyobb. A (C) jelű leírás egy különálló virág, amit a végén kell a másik kettőhöz varrni. Mindegyik után lezártam a mintát, hogy az új szín szépen mutasson a virágban, ha esetleg többszínűt szeretne az ember készíteni. A szirmok elkészítése során annyi fonalat hagyjunk szabadon a kezdésnél, illetve a befejezésnél, hogy könnyen el tudjuk varrni azokat és ne okozzon nehézséget a virágok összevarrása és ruhadarabra rögzítése sem.

A)
4 láncszemet hamispálcával összekapcsolunk
1. 1 láncszem, a hurokba 4 rövidpálcát horgolunk, amit a végén hamispálcával kapcsolunk össze (5 szem)
2. 2 láncszem, ugyanebbe a szembe 1 félpálca, majd minden szembe 2 félpálca (10 szem)
3. *3 láncszem, 1 szemet átugrani, 1 rövidpálca* 5x ismételni (5 hurok)
4. az előző sorban készített láncszem hurkokba *7 egyráhajtásos pálca, a következő szembe 1 rövidpálca* 5x ismételni (5 szirom)
Lezárni a mintát.


B)
1. A szirmok mögött, a szirom alatt lévő szemből indulva *3 láncszem, majd a következő szirom alatt 1 hamispálca* 5x ismételni (5 hurok)
2. minden láncszem hurokba *5 rövidpálca, a következő szembe 1 hamispálca* 5x ismételni
3. *az első és második szembe 2 egyráhajtásos pálca, a harmadik szembe 3 egyráhajtásos pálca, majd a negyedik és ötödik szembe 2 egyráhajtásos pálca, a következő szembe 1 hamispálca* 5x ismételni
Lezárni a mintát.


C)
4 láncszemet hamispálcával összekapcsolunk

1. 3 láncszem, majd a hurokba 9 egyráhajtásos pálca hamispálcával összekapcsolva
2. *3 láncszem, a következő szembe 1 egyráhajtásos pálca és egy egyráhajtásos félpálca, a következő   szembe 1 hamispálca* 5x ismételni
Lezárni a mintát.


5 tekla gyöngyből fűzzünk virágot, és varrjuk a (C) virág közepébe, majd a szirmokat varrjuk össze, és rögzítsük a ruhadarabon.


Elhatároztam, hogy olyan régen kötöttem már, úgyhogy előveszem szépen a kötőtűimet is, és felelevenítem a rég elfelejtett kötő tudományomat. Ennek tulajdonképpen az az oka, hogy láttam pár eszméletlen jó kötött sapit is, és muszáj kipróbálnom azokat a mintákat is. :P

2 megjegyzés:

Kisnyul írta...

Szia Nencsi! Szuperek a sapik!

Érdeklődnék, hogy a nyakmelegítő záródását Te hogy oldod meg?

NeNcsi írta...

Szia!

Köszi szépen!
A virág alá varrtam egy 18mm-es patentot, ez a titok.;) De szerintem gombbal is meg lehet oldani, bár azt még nem próbáltam.